Protestele din 10 august 2018 | Toate documentele, desecretizate şi puse la dispoziţia procurorilor

Protestele din 10 august 2018 | Toate documentele, desecretizate şi puse la dispoziţia procurorilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Carmen Dan a declarat că nu vede nicio piedică în ancheta privind protestul din 10 august 2018, mai ales pentru că instituţia pe care o conduce a desecretizat toate documentele ce vizează evenimentul şi le-a pus la dispoziţia Parchetului General. Ministrul a mai spus că nu a fost chemat la audieri.

„Eu mai văd nicio piedică în a se lămuri absolut toate lucrurile. Dacă, din punct de vedere al legalităţii misiunii, susţin cu tărie că lucrurile au fost în regulă, aş face câteva precizări acum, pentru că după şapte luni putem să vorbim cu mai puţină patimă despre acel moment. (...) Este o lecţie de învăţat şi pentru Jandarmerie, dar şi pentru liderii mişcărilor civice, şi pentru protestatari. În acest moment nu există niciun impediment ca aceste anchete penale în desfăşurare să se finalizeze”, a declarat Carmen Dan, la Digi24.

Potrivit ministrului de Interne, la finele lunii ianuarie au fost puse la dispoziţia procurorilor toate documentele privind protestul din 10 august.

„Îmi amintesc şi de domnul procuror Lazăr, care spunea că ancheta merge foarte greu, pentru că documentele nu sunt declasificate. (...) Absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii. Asta se întâmplă încă de la sfârşitul lunii ianuarie, când comisia care analiza desecretizarea a stabilit ca măsură ce documente se declasifică. Din toate documentele care au fost trimise la Parchet imediat după 10 august, la solicitarea procurorilor, sunt declasificate mai puţin un document care nu emană de la MAI”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a mai subliniat că încă nu a fost chemată la audieri la Parchet: „Sunt convinsă că nu va fi un lucru care nu se va şti. Am toată disponibilitatea să mă prezint dacă voi fi chemată, aşa cum au făcut-o şi alţi colegi din Minister când au fost citaţi”.

La protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violenţe ce s-au soldat cu zeci de răniţi (protestatari şi jandarmi).

În acest dosar au fost puşi sub acuzare Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei Bucureşti (Laurenţiu Cazan), dar şi Mihai Dan Cirică, secretar de stat în MAI. Faptele sunt complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare şi mai mulţi protestatari, pentru ultraj.

Citit 1355 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2019 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.