Iniţiativa Fără penali în funcţii publice, constituţională

Iniţiativa Fără penali în funcţii publice, constituţională
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Iniţiativa cetăţenească susţinută de USR "Fără penali în funcţii publice", de revizuire a Constituţiei, a primit marţi avizul Curţii Constituţionale a României (CCR). Conform deciziei, iniţiativa este constituţională.

"Decizia de astăzi a Curţii Constituţională arată încă o dată că iniţiativa „Fără Penali” trebuie să fie în Constituţie. „Fără Penali” este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Ne exprimăm încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa", a transmis preşedintele USR, Dan Barna.

După pronunţarea Curţii Constituţionale, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional, care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.

Conform Constituţiei, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Prin iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Citit 873 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.