Aviz negativ pentru eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi

Aviz negativ pentru eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerea PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru anumite categorii profesionale, printre care şi magistraţi. Reprezentanţii CSM arată, într-un comunicat de presă, că în analiza proiectului au fost avute în vedere acele norme din propunerea legislativă care vizează activitatea sistemului judiciar.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituţia României", potrivit sursei citate.

Membrii CSM arată că aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune „obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au”, aşa cum s-a reţinut, de altfel, şi de către Curtea Constituţională.

Citit 1191 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2019 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.