Statul ar putea deconta repatrierea românilor decedaţi în UE

Statul ar putea deconta repatrierea românilor decedaţi în UE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Doi deputaţi din PMP au depus, la Senat, un proiect legislativ prin care statul român ar putea deconta procedurile de repatriere pentru cetăţenii români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile iniţiativei se vor aplica cetăţenilor cu venituri care nu depăşesc un salariu mediu net.

Iniţiatorii, deputaţii Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrierea acestuia sunt prea mari.

„MAE arată că anual se înregistrează câteva mii de decese la nivelul diasporei române. Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinătate, statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De regulă, acestea sunt estimate între 3.000 şi 6.000 de euro, cu mult peste posibilităţile materiale ale rudelor decedaţilor", potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Aleşii PMP mai argumentează că proiectul îşi propune să sprijine românii care nu au suport financiar în momente dificile: "Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40 la sută din români, conform ultimului barometru Eurostat din 2017".

Citit 1049 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2019 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.