Senatul cere demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei

Senatul cere demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat, a anunţat senatorul ALDE Daniel Zamfir.

"Biroul permanent a aprobat raportul Comisiei economice, cu recomandarea de trimitere la Preşedinţie a propunerii de demitere a lui Chiriţoiu", a declarat Daniel Zamfir, la finalul şedinţei de luni a conducerii Senatului.

Pe 23 aprilie, preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a anunţat că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR.

"ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii s-a dovedit a nu fi una transparentă, ci una aranjată. Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotriva legii, cu rea credinţă şi a determinat închiderea acestei investigaţii, nesancţionând băncile, deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat", a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a mai spus atunci că a sesizat Curtea de Conturi pentru a verifica posibilele angajări fictive din cadrul Consiliului Concurenţei. "Având în vedere obiectivele Comisiei de anchetă parlamentară, Comisia economică nu are competenţa de a se pronunţa în legătură cu veridicitatea acuzaţiilor referitoare la existenţa unor angajaţi fictivi la Consiliul Concurenţei. În sensul verificării acestor acuzaţii şi aplicării eventualelor sancţiuni, Comisia economică a sesizat deja Curtea de Conuri, pentru a dispune verificări", a completat şeful Comisiei economice a Senatului.

El a amintit scopul comisiei de anchetă: "Ancheta parlamentară a fost deschisă ca urmare adoptării Hotărârii Senatului nr. 4/2019 din 13 februarie 2019 şi a avut drept scop analizarea şi verificarea aspectelor cuprinse în raportul privind investigaţia Consiliului Concurenţei, a elementelor care au stat la baza întocmirii acestuia, precum şi a modului în care a fost dispusă închiderea investigaţiei, prin ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei".

Citit 795 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.