Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, 15 mai 2019, premierului Viorica Dăncilă, trei scrisori în care motivează respingerea celor trei miniştri propuşi pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Fondurilor Europene. Şeful statului susţine că niciunul dintre cei trei candidaţi nu are experienţa necesară gestionării domeniului pentru care a fost propus.

Şeful statului a transmis câte o scrisoare pentru fiecare dintre miniştrii respinşi, deşi motivaţia invocată este aceeaşi pentru toţi. ”Faţă de documentaţia transmisă, analizând îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcţie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenţa instanţei constituţionale, apreciez că persoana propusă nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex al justiţiei. În consecinţă, am decis să resping propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Eugen Nicolicea”, a scris preşedintele într-una dintre scrisori.

O altă scrisoare vizează respingerea lui Tit-Liviu Brăiloiu pentru funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni. ”... apreciez că persoana propusă nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex al relaţiei cu românii de pretutindeni. În consecinţă, am decis să resping propunerea de numire (...)”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Cea de-a treia scrisoare face referire la respingerea Oanei Florea pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Motivul invocat de preşedinte este acelaşi ca în celelalte două cazuri.

Şeful statului i-a cerut premierului să înainteze alte propuneri pentru cele trei portofolii.

Anterior, într-o declaraţie de presă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a trimis refuzul său scris pentru cele trei remanieri propuse în aprilie. Preşedintele a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că pentru acest partid e mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau să le fie bine românilor. Preşedintele a spus că, pentru că Dragnea şi alţii au probleme reale cu justiţia, în Europa nu mai discută nimeni cu ei şi atunci, cum liderul PSD nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană.

În 23 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru, iar premierul a nominalizat trei interimari pentru cele trei ministere.

Citit 1019 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.