Zeci de anchete în cazul copilului preluat de la asistentul maternal

Zeci de anchete în cazul copilului preluat de la asistentul maternal
Cercetări la solicitarea parchetului General, CSM şi a premierului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cazul fetiţei de opt ani, care a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA, a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Preluarea copilului a fost filmată de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

Mai multe fotografii care o înfăţişează pe Sorina alături de mama adoptivă, fratele şi bunica au fost făcute publice, familia afirmă că fetiţa a mâncat şi apoi şi-a desfăcut bagajele şi cadourile primite şi că se simte foarte bine.

În urma mediatizării cazului, procurorul general al României a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind acţiunea procurorului Maria Piţurcă, cea care a fost la faţa locului pentru preluarea copilului.

Parchetul general a anunţat că verificările vor viza împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019.

Controlul va fi făcut de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control.

Şi  Inspecţia Judiciară a fost sesizată ca urmare a deciziei preşedintelui CSM, Lia Savonea, în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei. 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei, sesizarea vizând posibila încălcare a prevederilor din Constituţie referitoare la dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a precizat, sâmbătă, că a aprobat trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorinţa de a avea o strânsă colaborare în ceea ce priveşte situaţia copilului şi că luni, corpurile de control ale ANPDCA şi ANPIS se vor afla în Dolj şi Mehedinţi pentru a face un raport asupra situaţiei.

Între timp, oamenii din Baia de Aramă, acolo unde trăieşte asistentul maternal care a avut grijă de copilă, s-au mobilizat şi au ieşit în stradă protestând împotriva modului în care a fost preluată micuţa de procurorul de caz.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2019 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.