Mugur Isărescu, susţinut pentru un nou mandat la şefia BNR

Mugur Isărescu, susţinut pentru un nou mandat la şefia BNR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator aflat la cârma unei bănci centrale, va fi susţinut pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale a României (BNR) de către coaliţia PSD-ALDE, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Înainte ca Liviu Dragnea să fie încarcerat, PSD-ALDE a dus o campanie de denigrare a guvernatorului BNR.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că în urma discuţiilor cu preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, coaliţia PSD-ALDE îl va susţine pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru un nou mandat. În noul Consiliul de Administraţie, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una.

"Discuţia pe care am avut-o azi (luni - n.r.) cu doamna prim-ministru ne-a dus la concluzia că vom merge pe reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu, deci are susţinerea noastră, iar în viitorul Consiliu de Administraţie, conform ponderii actuale în Parlament, PSD va avea patru locuri şi ALDE un loc, două locuri va avea PNL şi un loc USR. E foarte posibil ca în urma deciziei pe care PSD o va lua, dar nu vreau să vorbesc în locul lor, să găsim o soluţie pentru includerea în Consiliul de Administraţie şi a UDMR", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de luni a Birourilor permanente reunite.

Declaraţia este surprinzătoare, având în vedere că, din partea coaliţiei de guvernământ, au venit mai multe critici, în ultimul an, referitoare la deciziile BNR.

Mugur Isărescu este şeful Băncii Naţionale din septembrie 1990 şi este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. În 2014, el a primit, pentru cinci ani, un nou mandat, care expiră în acest an. Până acum, Mugur Isărescu nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, lăsând să se înţeleagă că vârsta sa ar putea să îi influenţeze decizia. "Am aproape 70 de ani, nu?", a spus Isărescu, în urmă cu un an, lăsând să se înţeleagă că nu are intenţia de a mai continua. Când a fost întrebat din nou, în luna ianuarie, el a spus doar că "Parlamentul va decide" şi "ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă".

Reînnoirea mandatului lui Isărescu ar urma să aibă loc în sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată începând cu 1 iulie.

Citit 881 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2019 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.