Partidele, aşteptate cu noi propuneri pentru modificarea Constituţiei

Partidele, aşteptate cu noi propuneri pentru modificarea Constituţiei
Klaus Iohannis, despre amnistie şi graţiere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 23 iulie 2019, că "opozanţii statului de drept şi susţinătorii amnistiei şi graţierii pentru corupţi" au găsit imediat prilejul să deturneze sensul deciziei CCR prin care au fost respinse proiectele de lege pentru revizuirea Legii fundamentale.

"Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constituţiei, iar unele soluţii au fost declarate neconstituţionale. Opozanţii statului de drept şi ai justiţiei independente, care deloc întâmplător sunt şi aprigi susţinători ai amnistiei şi graţierii pentru corupţi, au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei Curţii Constituţionale. Cele mai multe dintre soluţiile cuprinse în proiectele înaintate către Curte au trecut testul constituţional, aşa că îşi vor urma mai departe cursul firesc. Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituţiei au fost invalidate, aşa cum au clamat unele voci în spaţiul public. Pur şi simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislaţiei, care să conducă la acelaşi rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinţei populare", a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la Parlament.

Şeful statului a adăugat că hotărârea Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic faptul că a existat un vot al cetăţenilor în 26 mai. "Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia şi graţierea corupţilor, pentru că ar încălca flagrant voinţa poporului, exprimată categoric şi în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituţională. Nu trebuie să uităm niciun moment că toate problemele cu care societatea noastră s-a confruntat în ultimii ani izvorăsc din proasta legiferare sau, mai grav, din intenţia de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, aşa cum a procedat actuala majoritate parlamentară", a completat preşedintele Iohannis.

CCR a respins iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei. Magistraţii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi existente în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

Instituţia a arătat în comunicarea oficială de respingere a iniţiativelor legislative de revizuire a Constituţiei prin interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie că prevederile încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană. Curtea a mai transmis că doar preşedintele României şi Parlamentul sunt instituţiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală şi "nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni".

Citit 766 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2019 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.