Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în skimming şi trafic de migranţi, care ar fi acţionat, de şapte ani, în România, Mexic, SUA şi alte ţări. Joi au avut loc 14 percheziţii în acest caz, la Craiova, Salcia (Dolj) şi Bucureşti, cinci persoane fiind duse la sediul DIICOT pentru cercetări vizând constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat şi şantaj. Ancheta s-a desfăşurat în cooperare cu reprezentanţi ai FBI.

"Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deţine acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora", se arată într-un comunicat de presă transmis de Poliţie.
Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip "skimming" pe aceste bancomate, în special în localităţi de pe litoralul mexican, frecventate de turişti străini. Scopul era copierea datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea şi ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos pentru a retrage bani.
Conform sursei citate, alţi membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani din conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. Banii astfel obţinuţi ar fi fost introduşi în circuitul financiar legal, prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca aport de capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan”, atât în Mexic, cât şi în România.
La gruparea organizată au aderat şi alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceştia erau pedepsiţi cu acte de violenţă. "Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violenţă), membrii grupării ar fi interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti", arată Poliţia Română.
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării, care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia. Pe 2 aprilie 2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din oraşul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, pe 11 iunie 2018, în timp ce victima se afla în acelaşi oraş, în autoturismul său, a fost împuşcată de o persoană care asigura paza liderului grupării.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate şi indisponibilizate şase autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 USD, 16.550 de euro, 8.450 lire sterline, un pistol cu glonţ calibru 9  mm, cinci ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, 26 de carduri bancare, aparatură skimming, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare, precizează DIICOT.
Cinci persoane au fost duse la sediul DIICOT, pentru continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, de tentativă la omor calificat şi şantaj.

Citit 981 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2019 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.