Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, pe 20 august, cu omologul său american, Donald Trump, mai multe chestiuni importante, între care se numără securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

Vizita la Washington a preşedintelui Iohannis, la invitaţia omologului american, va avea loc în zilele de 19 şi 20 august. "Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu, şi preşedintele Trump, de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", a spus şeful statului, marţi, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii.
"Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", subliniat şeful statului.
El a afirmat că impresia sa este că există o "disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite", făcând referire la Ordonanţa de urgenţă 114 şi Legea offshore. "Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi", a mai spus Iohannis, cu privire la cele două acte normative.
Şeful statului a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic.
De asemenea, preşedintele Iohannis a menţionat că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră. "Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici", a adăugat Iohannis, cu privire la anunţul potrivit căruia compania americană Exxon Mobil ar urma să se retragă din proiectul românesc.
Preşedintele a precizat că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români. "O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă", a arătat Iohannis, referitor la programul Visa Waiver.
Şeful statului a indicat că doreşte să discute cu preşedintele american şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.
Preşedintele Iohannis a menţionat că la întâlnirea cu omologul american va reitera invitaţia adresată acestuia de a vizita România.
El a mai arătat că la Washington nu sunt prevăzute întâlniri de afaceri sau cu comunitatea de români.

Citit 318 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 20:26

1 comentariu

  • postat de barna Marți, 13 August 2019 21:50 89.136.231.*** Link la comentariu
    2
    1

    Cum este posibil ca romanii sa nu poate circula in America decat cu viza? Sa le punem si noi viza americanilor cand vin aici. Asa e firesc. Altfel nu mai suntem parteneri ci fraierii lor. E inadmisibil sa nu pot circula in secolul asta fara viza in SUA.

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro