Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
1 comentariu

UPDATE | Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în discuţia cu Donald Trump a fost abordată şi tema întăririi efectivelor militare americane în România, precizând că şeful de stat american a fost foarte interesat de această chestiune.

"Da, am discutat această chestiune (întărirea efectivelor americane în România -n.r.), am adus-o în discuţie şi am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării a rămas că vom  noi doi continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva fiindcă nu avem nevoie doar aşa generic de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari de exemplu în Brigada multinaţională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliţia aeriană şi multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranţă, le voi discuta cu proxima ocazie", a declarat Klaus Iohannis.

Chestionat şi dacă a primit un răspuns din partea şefului de stat american, Iohannis a răspuns pozitiv. "(Preşedintele Trump - n.r.) este foarte interesat şi tema va fi urmărită în continuare de secretarul Apărării şi aprofundată", a completat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, 20 august 2019, la Casa Albă de omologul său american, Donald Trump, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii.


(13 august 2019) Iohannis va avea discuţii despre vize cu Trump | Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, pe 20 august, cu omologul său american, Donald Trump, mai multe chestiuni importante, între care se numără securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

Vizita la Washington a preşedintelui Iohannis, la invitaţia omologului american, va avea loc în zilele de 19 şi 20 august. "Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu, şi preşedintele Trump, de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", a spus şeful statului, marţi, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii.

"Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", subliniat şeful statului.

El a afirmat că impresia sa este că există o "disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite", făcând referire la Ordonanţa de urgenţă 114 şi Legea offshore. "Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi", a mai spus Iohannis, cu privire la cele două acte normative.

Şeful statului a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic.

De asemenea, preşedintele Iohannis a menţionat că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră. "Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici", a adăugat Iohannis, cu privire la anunţul potrivit căruia compania americană Exxon Mobil ar urma să se retragă din proiectul românesc.

Preşedintele a precizat că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români. "O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă", a arătat Iohannis, referitor la programul Visa Waiver.

Şeful statului a indicat că doreşte să discute cu preşedintele american şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.

Preşedintele Iohannis a menţionat că la întâlnirea cu omologul american va reitera invitaţia adresată acestuia de a vizita România.

El a mai arătat că la Washington nu sunt prevăzute întâlniri de afaceri sau cu comunitatea de români.

Citit 917 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 22:53

1 comentariu

  • postat de barna Marți, 13 August 2019 21:50 89.136.231.*** Link la comentariu
    3
    2

    Cum este posibil ca romanii sa nu poate circula in America decat cu viza? Sa le punem si noi viza americanilor cand vin aici. Asa e firesc. Altfel nu mai suntem parteneri ci fraierii lor. E inadmisibil sa nu pot circula in secolul asta fara viza in SUA.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.