Cumpărarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată de Avocatul Poporului

Cumpărarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată de Avocatul Poporului

"Afectează drepturi cetăţeneşti"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor. "Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa", a transmis Avocatul Poporului, care atrage atenţia că actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Instituţia precizează că, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 "afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti". "Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ, care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată", a transmis Avocatul Poporului.

În plus, Avocatul Poporului consideră că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă şi prin reglementarea anterioară. "În plus, din examinarea dispoziţiilor legale, nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat. Finalitatea urmărită de legiuitorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării", a mai transmis Avocatul Poporului.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că OUG nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală, şi art. 11 şi art. 20, prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă operatorii de telefonie să colecteze şi să furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

Citit 1020 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2019 18:02

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro