Cumpărarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată de Avocatul Poporului

Cumpărarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată de Avocatul Poporului
"Afectează drepturi cetăţeneşti"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor. "Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa", a transmis Avocatul Poporului, care atrage atenţia că actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Instituţia precizează că, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 "afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti". "Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ, care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată", a transmis Avocatul Poporului.

În plus, Avocatul Poporului consideră că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă şi prin reglementarea anterioară. "În plus, din examinarea dispoziţiilor legale, nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat. Finalitatea urmărită de legiuitorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării", a mai transmis Avocatul Poporului.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că OUG nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală, şi art. 11 şi art. 20, prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă operatorii de telefonie să colecteze şi să furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

Citit 1824 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2019 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.