Cine sunt cei care se visează preşedinţi ai României

Cine sunt cei care se visează preşedinţi ai României
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu, Dan Barna, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor şi Viorel Cataramă sunt candidaţii validaţi de Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie 2019. Alte trei candidaturi urmau să fie analizate de BEC.

Termenul-limită pentru depunerea candidaturile a expirat duminică, la ora 24,00. Candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de BEC, pentru că listele de semnături au fost falsificate. În cazul lui Viorel Cataramă, Biroul Electoral Central i-a respins candidatura pe 20 septembrie, dar Curtea Constituţională i-a admis contestaţia şi a dispus ca BEC să îi admită candidatura.

Alţi trei candidaţi au anunţat că nu au strâns cele 200.000 de semnături necesare: Claudiu Crăciun, Liviu Pleşoianu şi Andrei Valentin Stoican. De asemenea, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, a anunţat că s-a retras din cursă.

Astfel, în lupta pentru Cotroceni vor intra doar candidaţii validaţi de BEC.

Susţinut de PNL, Klaus Iohannis (60 de ani) este preşedintele în exerciţiu şi candidează ca independent.

Candidat PSD, Viorica Dăncilă (55 de ani) este premierul în exerciţiu şi primul candidat femeie din partea PSD.

Deşi este susţinut de ALDE şi PRO România, Mircea Diaconu (69 de ani) candidează ca independent. El a fost în ultimii cinci ani europarlamentar independent, membru al grupului ALDE.

Candidat USR/PLUS, Dan Barna are 44 de ani şi s-a lansat în politică în 2016, când a devenit parlamentar din partea USR. Anterior, el a lucrat în consultanţă în domeniul fondurilor europene şi a fost angajat al Delegaţiei Comisiei Europene de la Bucureşti.

Theodor Paleologu are 46 de ani, a fost deputat PDL în două legislaturi, dar şi ministru al Culturii, în primul Guvern Boc, şi este susţinut de PMP.

Kelemen Hunor (52 ani) este preşedintele UDMR din 2011, după retragerea lui Marko Bela. Este parlamentar din 2000, fiind la al cincilea mandat.

Candidat al formaţinii Dreapta Liberală, Viorel Cataramă (64 de ani) este om de afaceri, dar şi fost secretar de stat în Ministerul Comerţului, în guvernul condus de Petre Roman.

BEC este aşteptat să se pronunţe în legătură cu candidaturile depuse de Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănaşu şi Cătălin Ivan.

Trebuie precizat şi faptul că plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) a luat în dezbatere, luni, şase contestaţii formulate împotriva înregistrării candidaturilor lui Klaus-Werner Iohannis, Ilie-Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor. Toate acestea au fost respinse de judecătorii CCR.

Citit 1531 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2019 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.