”Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”

”Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

COREPER II s-a întrunit, miercuri, pentru a lua act de acordul Consiliului Uniunii Europene (UE) şi Parlamentului European (PE) privind susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, anunţă Mediafax. Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE urmează să transmită o scrisoare PE prin care confirmă acordul comun.

„În cadrul reuniunii COREPER II de astăzi (miercuri - n.r), preşedinţia finlandeză a Consiliului UE a informat statele membre ale UE cu privire la întâlnirea echipelor de negocieri din partea Consiliului UE şi Parlamentului European din seara de 24 septembrie, în care s-a constatat un acord cu privire la susţinerea doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Preşedinţia finlandeză va transmite în scurt timp Parlamentului European o scrisoare prin care confirmă acordul şi a anunţat intenţia de a formaliza decizia prin adoptarea acesteia ca punct A, fără discuţie, la unul dintre următoarele Consilii", au afirmat sursele citate.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat, marţi, după ce Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european, că toţi paşii care vor urma de acum înainte reprezintă „pure formalităţi”.

Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei LIBE, a explicat faptul că "Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post-cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii".

"Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet european. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei, cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj", a afirmat, la rândul său, preşedintele Comisiei PE pentru Control bugetar, Monika Hohlmeier.

Şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundúa, a reacţionat susţinând că "Prin alegerea doamnei Kövesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor".

Acordul asupra numirii Laurei Kövesi în funcţia de procuror-şef al UE va trebui formalizat şi de către Parlamentul European.

Citit 1234 ori Ultima modificare Joi, 26 Septembrie 2019 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.