Amenzi de 10.000 de lei pentru nesortarea deșeurilor

Amenzi de 10.000 de lei pentru nesortarea deșeurilor

Obligativitate în instituţiile publice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Deputaţii au adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede obligativitatea sortării selective a deşeurilor în instituţiile publice. Actul normativ instituie amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind sortarea deşeurilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 238 de voturi "pentru" şi o abţinere, proiectul de lege care prevede creşterea gradului de informare, de conştientizare şi de educare a elevilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor, prin transferul atribuţiilor privind achiziţionarea şi dotarea unităţilor şcolare cu recipiente pentru colectare selectivă a deşeurilor, de la nivelul conducerii unităţilor publice de învăţământ, către autorităţile locale.

"Se sancţionază cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea de către conducătorul instituţiei publice a următoarelor obligaţii: de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituţiei sau unui terţ şi de a asigura aplicarea colectării selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice pe care o conduce", se arată în textul proiectului de lege.

Propunerea legislativă mai prevede sancţionarea cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducătorii instituţiei publice care nu respectă obligaţia de a încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea şi/sau valorificarea acestora.

Se mai prevede amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care nu preiau selectiv deşeurile de la instituţiile publice şi pentru neasigurarea de către operatorul economic autorizat a faptului că instituţia a predat deşeurile sortate selectiv.

Proiectul de lege modifică articolul 8 din Legea 132/2019, privind sortarea selectivă, care prevede că instituţiile publice sunt obligate să asigure finanţarea pentru colectarea selectivă a deşeurilor generate în cadrul acestora, pe categoriile prevăzute. Proiectul de lege scuteşte instituţiile de învăţământ de la această finanţare, iar responsabilitatea o preia autoritatea locală.

Un amendament propus şi adoptat în comisia pentru mediu şi echilibru ecologic prevede că finanţarea din bugetul unităţii administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcţie de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.

Proiectul va fi trimis preşedintelui României pentru promulgare, iar legea va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Citit 1641 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 22:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.