Ludovic Orban, premier desemnat al României

Ludovic Orban, premier desemnat al României
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban.

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, cel mai mare partid din opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa e democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că noul guvern va avea un mandat scurt. „După consultările cu partidele politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări, că se conturează un gvuern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat e o zi pierdută”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai menţionat care sunt aşteptările de la Guvernul Orban.

„Organizarea alegerilor prezidenţiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Am discutat mult şi ce trebuie să facă Guvernul şi ce poate să facă Guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc, pentru că opoziţia în Parlament este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate. Cum va fi legea bugetului pe anul 2020. Am încredere că Ludovic Orban se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai punctat Iohannis.

Cine este Ludovic Orban

Preşedintele PNL Ludovic Orban are 56 de ani, este absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA (1993). Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal, între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor (între 2009 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999-2000).

În partid a ocupat funcţia de primvicepreşedinte al PNL între 2014 şi 2016 şi pe cea de preşedinte al PNL Bucureşti, între 2002 şi 2010. Ludovic Orban este preşedinte al PNL din 2016.

Citit 2056 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.