Cine sunt miniştrii propuşi de Ludovic Orban. Urmează audierile şi votul în Parlament

Cine sunt miniştrii propuşi de Ludovic Orban. Urmează audierile şi votul în Parlament
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

PNL a validat, joi, în unanimitate, în şedinţa Biroului Politic Naţional, lista finală cu propunerile de miniştri pentru formarea noului guvern. Executivul condus de Ludovic Orban urmează să aibă un vicepremier, pe Raluca Turcan, şi 16 ministere.

Iată cine sunt cei propuşi pentru posturile de miniştri.

Florin Cîţu - Ministerul Finanţelor Publice - este licenţiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie şi economie internaţională la Iowa State University şi are un master în economie la aceeaşi Iowa State University. A lucrat ca economist pentru Banca Naţională a Noii Zeelande în perioada 2001-2003 şi pentru Banca Europeană de Investiţii, Luxemburg, în perioada 2003-2005.

Bogdan Aurescu - Ministerul Afacerilor Externe - este diplomat de carieră, iar din mai 2016 deţine funcţia de consilier prezidenţial pentru politică externă. El a fost Ministrul Afacerilor Externe din noiembrie 2014 până în noiembrie 2015. Bogdan Aurescu a absolvit Facultatea de Drept în 1996 şi Facultatea de Istorie în 1998, ambele în cadrul Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională "Nicolae Titulescu - Henri Capitant", în 1996.

Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei - a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2008-2012 şi a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe. Predoiu a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat ales în circumscripţia electorală Călăraşi, prim ministru interimar, ministrul Justiţie şi membru CSAT, ministrul interimar al Afacerilor Externe.

Ionel Nicolae Ciucă - Ministerul Apărării - este şef al Statului Major al Apărării, rangul de conducere cel mai înalt din armată. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Ciucă a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015.

Virgil Popescu - Ministerul Economiei - este, din 2016, deputat. Popescu este vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, una dintre cele mai influente din Parlament. În perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei din Guvernul Ponta, însărcinat cu coordonarea Departamentului Comerţ Exterior si Relaţii Internaţionale.

Deputatul de Sălaj Lucian Bode - Ministerul Transporturilor - a fost în 2012 ministru al Economiei în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent, este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

Nechita Adrian Oros - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi este de profesie medic veterinar, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Propunerea pentru Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, funcţie pe care o ocupă din 2017. Anterior a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi în cel al Transporturilor, dar şi director responsabil de fonduri europene. Marcel Boloş a ocupat, timp de aproape doi ani, funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş.

Victor Costache - Ministerul Sănătăţii - este chirurg cardiovascular, autor al mai multor premiere în domeniul chirurgiei endovasculare, specializat în Franţa. Medicul conduce un spital privat în Sibiu şi este consilier al lui Ludovic Orban pe probleme de sănătate. Costache a terminat Facultatea de Medicină de la Iaşi şi a urmat un rezidenţiat la Toulouse, în Franţa.

Deputatul Bogdan Gheorghiu - Ministerul Culturii - este absolvent al facultăţii de actorie şi a lucrat foarte mulţi ani în televiziune, înainte de a se înscrie în Partidul Naţional Liberal, în 2016.

Senatorul PNL Marcel Vela - Ministerul de Interne - este secretar al Biroului permanent al Senatului şi a avut trei mandate de primar al municipiului Caransebeş, în perioada 2004-2016.

Monica Cristina Anisie - Ministerul Educaţiei şi Cercetării - este profesor de Limba Română la Colegiul "Vianu" din Bucureşti şi a deţinut funcţia de secretar de stat pe învăţământ preuniversitar în Ministerul Educaţiei, în perioada Guvernării Cioloş.

Marian Ionuţ Stroe - Ministerul Tineretului şi Sportului - este absolvent al Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova (1998) şi al Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii din Craiova (2003). În 2006, a obţinut un master în Finanţe şi administrarea afacerilor, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova.

Costel Alexe - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - este vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, membru (din noiembrie 2018) în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei şi membru supleant în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE.

Victoria Violeta Alexandru - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - a ocupat funcţia de consilier în Departamentul de Comunicări Internaţionale şi Relaţii cu Românii de Pretutindeni al Administraţiei Prezidenţiale (1997-1999) şi a fost numită ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Civic în Guvernul condus de Dacian Cioloş.

Ion Ştefan - Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci (decembrie 2017 - aprilie 2018) şi al Comisiei pentru industrii şi servicii (decembrie 2016 - decembrie 2017) din Camera Deputaţilor. Din aprilie 2018, este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii.

Liberalii propuşi să facă parte din Guvernul Orban urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi urmează votul de încredere acordat în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Citit 1573 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.