Parlamentarii votează învestirea Guvernului Orban

Parlamentarii votează învestirea Guvernului Orban
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14,00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are.

Marți și miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniștrilor desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniștri propuși, trei dintre ei, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.

Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ și că nu îi va schimba pe miniștrii care au primit aviz negativ.

Premierul desemnat a încheiat săptămâna trecută mai multe acorduri politice cu partidele parlamentare, în vederea susținerii învestirii Guvernului.

Primul care a semnat protocolul de colaborare a fost PMP. Eugen Tomac a susținut că „în linii mari” toți cei 18 parlamentari din formațiune vor vota Guvernul Orban. PMP a renunțat la condiția referitoare la a face parte din Guvern și la înființarea Ministerului pentru Republica Moldova.

Și USR a semnat un acord politic cu PNL. Printre condițiile cerute de formațiunea condusă de Dan Barna se numără abrogarea Legii recursului compensatoriu, revenirea la alegerile primarilor în două tururi și abrogarea OUG 114/2018.

Ludovic Orban a încheiat un protocol de colaborare și cu UDMR. Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban și toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la vot. Condițiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6 la sută din PIB pentru Educație și realocarea sumei de două miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional. Alte condiții sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanțe în domeniul Justiției și respectarea drepturilor minorităților etnice.

Totodată, PNL și ALDE au semnat un acord politic care prevede 12 condiții, printre care reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu a susținut că 23 de parlamentari din formațiune vor fi prezenți la vot.

Guvernul Orban va fi susținut și de grupul minorităților naționale, potrivit anunțului făcut de Varujan Pambuccian. Minoritățile au avut „o singură sugestie”, aceea ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.

Pe de altă parte, Pro România și PSD nu vor vota învestirea Guvernului. Mai mult, s-a spus în nenumărate rânduri că social-democrații nu vor fi prezenți în sală, iar cei care vor încălca această decizie vor fi excluși din partid. Și Victor Ponta a susținut ideea ca parlamentarii din Pro România să nu fie prezenți în sală. Ulterior, acesta a declarat că, dacă Ludovic Orban îi va schimba pe cei trei miniștri propuși care au primit aviz negativ în comisii, Pro România va asigura cvorumul, însă nu va vota.

Ludovic Orban, premierul desemnat, a afirmat, la finalul negocierilor, că a depășit cifra de 233 de parlamentari care susțin Guvernul său.

Citit 1409 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2019 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.