Raportul evenimentelor din 10 august, declasificat

Raportul evenimentelor din 10 august, declasificat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat, joi, că raportul referitor la evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei a fost declasificat şi transmis DIICOT, care îl poate folosi în ancheta penală. Ministrul de Intern a declarat că raportul poate ajuta şi grăbi ancheta procurorilor DIICOT care instrumentează dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei.

"La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului cu privire la protestele din 10 august, clasificat de conducerea MAI. Azi am primit ultimul aviz, solicitat de la toate instituţiile implicate în această derulare, iar comisia a decis declasificarea raportului. MAI a decis, conform legii, această declasificare", a anunţat Vela.

Ministrul de Interne susţine că informaţiile din dosar si din raport trebuie să ajungă, în egală măsură, la acuzatori, cât şi la cei acuzaţi. "Faptul că nu a fost desecretizat a fost un impediment major într-o cercetare penală, unde şi cel care acuză şi cel care se apară au dreptul să deţină toate informaţiile declasificate, pentru că cele clasificate nu pot fi folosite în rechizitoriu şi în procesul penal. În altă ordine de idei, cei care acum sunt cunoscuţi şi de către factorii responsabili ca persoane cu grade, cu funcţii politice sau militare şi au greşit vor avea câteva întrebări în viitor vizavi de viitorul lor în acest minister”, a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Potrivit lui Vela, raportul desecretizat poate fi relevant pentru procurorii DIICOT care instrumentează dosarul 10 august 2018. "O poate grăbi, poate ajuta ancheta. Şi în mod esenţial poate da dreptul celor acuzaţi să se apere. (...) El va grăbi tot ce ţine de procesul penal. Este esenţial ca raportul să fi fost desecretizat. Evident că suntem la dispoziţia DIICOT, pentru a ajuta şi cu alte documente pe care le solicită în mod particular şi special, legate de această anchetă", a mai precizat ministrul.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violenţele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. De asemenea, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi. Până acum au fost audiaţi peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.

Citit 1392 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.