Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ludovic Orban a anunţat, luni, că PNL ia în calcul patru variante pentru sancţionarea proiectului de lege al PSD, care a trecut de Parlament, privind creşterea alocaţiilor. Printre variante se numără atacarea la CCR, prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

„Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (al creşterii alocaţiilor - n.r). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuşi, o creştere raţională a alocaţiilor de copii, care, repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
Premierul a adăugat că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocaţiile din nou. „Avem practic identificate, în momentul de faţă, patru variante. Aici sunt un om cinstit şi am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocaţiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani, PSD nu a crescut deloc alocaţia. Mai mult, printr-un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, alocaţiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare, care se pierde în urma inflaţiei. Deci, practic, alocaţiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, şi să impui o nouă dublare arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD", a subliniat Orban.
El a explicat că PNL doreşte o creştere sustenabilă a alocaţiilor, iar în momentul de faţă nu există bani şi s-ar crea dezechilibre. "(...) Nu ai prevăzute aceste sume pentru a susţine creşterea. PNL îşi doreşte creşterea, dar o creştere raţională, care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari şi să nu fie o creştere care să creeze grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât şi la nivelul diferitelor categorii de plăţi sociale sau de altă natură din sistemul public. Deci PSD, deşi a dat o lege a salarizării, pentru anumite categorii, a devansat creşterea salariului, care era prevăzută să se facă etapizat, câte o pătrime între 2018-2022. Acesta a fost stilul lor de politică, să creeze anumite avantaje, care de fapt creează discriminări şi îmbracă forma unor privilegii pentru unele categorii pe care au vrut să şi le fidelizeze", a adăugat premierul.
În decembrie, Camera Deputaţilor a votat, decizional, iniţiativa legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copii, care ajunge astfel la 300 de lei, respectiv, la 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Legea va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Citit 1115 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.