ALERTĂ. A fost confirmat un nou focar de gripă aviară. Peste 22.000 de păsări au fost ucise

ALERTĂ. A fost confirmat un nou focar de gripă aviară. Peste 22.000 de păsări au fost ucise
Păsările au fost ucise şi vor fi incinerate pentru a se evita răspândirea virusului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureş unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autorităţile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş, transmis duminică, iniţial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate.

„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini. După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a arătat, în comunicat, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Acesta a subliniat că planul de măsuri pentru combaterea gripei aviare în al doilea focar din localitatea Seini a fost aprobat. Planul include, având în vedere că societatea comercială este situată pe aceeaşi platformă, măsurile specifice care se impun în focar, în zone de protecţie, respectiv în zona de supraveghere.

„Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiştii DSVSA Maramureş a relevat faptul că există un raport de cauzalitate, cele două ferme au utilizat acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către poliţie, jandarmi, poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale. Se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea în judeţ, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Maramureş.

Cel de-al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă de păsări din Seini, din judeţul Maramureş, la trei zile după ce fusese diagnosticat primul focar.

Citit 1415 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.