Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Măsuri noi vizând siguranţa publică au intrat în vigoare de duminică, printre acestea numărându-se amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri în spaţiul public sau care tulbură liniştea publică, reguli mai clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, dar şi faptul că poliţiştii pot intra într-un imobil fără acceptul locatarului, dacă sunt indicii ca în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol, scrie news.ro.
”Modificările intrate în vigoare la sfârşitul lui ianuarie 2020 instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, sunt prezentate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa, respectiv sunt introduse garanţii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetăţeanului”, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Concret, este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe.

Amenzi mai mari pentru repetarea faptelor

Tulburarea liniştii locuitorilor este sancţionată cu 200 - 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, este sancţionată cu amendă între 500 și 1.500 de lei sau 50 - 100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
Tulburarea liniştii locatarilor în orele de odihnă de zgomote provenite din localurile sau din sediile persoanelor juridice, din locuinţele persoanelor fizice este în continuare sancţionată cu amenzi cuprinse între 500 - 1.500 lei. În cazul în care fapta este repetată, amenda creşte, fiind  cuprinsă între 2.000 - 3.000 lei sau cu muncă în folosul comunităţii.
Amenzile pentru petrecerile private în spaţii publice pot ajunge la 2.000 - 3.000 de lei, iar în cazul în care fapta este repetată, se poate ajunge şi la 6.000 de lei.
Conform poliţiştilor, legea instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul politiei şi situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa, respectiv sunt introduse garanţii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetăţeanului.
Poliţistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Totodată, conform IGPR, polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale.
Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi opt ore de la momentul iniţierii deplasării.
În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de opt ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Drepturile persoanei reţinute

Se introduc garanţii pentru persoana condusă la sediul poliţiei, aceasta având următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliţiei, înainte de iniţierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat şi de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică; de a fi asistată de un medic; de a-i fi informaţi părinţii, tutorele sau reprezentantul legal, dacă este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.
De asemenea, poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol.

Citit 2134 ori Ultima modificare Duminică, 26 Ianuarie 2020 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.