Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale

Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular, membrii Curţii Constituţionale, precum şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari şi poliţişti. De asemenea, la propunerea PSD, deputaţii au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale ale artiştilor, jurnaliştilor şi sportivilor.

Legea urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituţională a României (CCR). Magistraţii au anunţat că vor contesta legea la CCR şi există şanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituţională. Există deja o decizie al Curţii care precizează că "de pensiile magistraţilor nu se poate atinge nimeni". Motivul: de acestea depinde independenţa justiţiei.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor aparţine PNL şi iniţial prevedea menţinerea pensiilor speciale pentru militari şi pentru magistraţi. Ajunşi la guvernare, liberalii au eliminat prevederea care păstra pensiile speciale ale magistraţilor.

Pe 12 decembrie, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul pe care îl conduce nu susţine pensiile speciale ale magistraţilor. Întrebat dacă susţine aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivităţii trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curţii Constituţionale şi nu este corect”, a spus Orban.

"Decizia politică a Partidului Naţional Liberal este foarte clară, noi susţinem principiul contributivităţii ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor şi susţinem ca sistem de pensii diferenţiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat anul trecut Ludovic Orban.

De partea cealaltă, PSD a blocat ani la rând eliminarea pensiilor speciale. Intrat în opoziţie, PSD a făcut paradă cu subiectul pensiilor speciale, cerând dezbaterea şi adoptarea în Comisia de Muncă a proiectului de lege propus de PNL.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9 la sută (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Anul trecut erau în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar cinci peste 25.000 de lei. Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN şi SRI.

Citit 1771 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2020 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.