Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul şi-a angajat, miercuri, răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, într-o şedinţă care a durat mai puţin de 30 de minute, în care premierul Ludovic Orban a prezentat argumentele Executivului şi atacat dur PSD, pe fondul vociferărilor parlamentarilor social-democraţi.

Orban a întrebat PSD de ce doreşte să depună moţiune de cenzură şi dacă nu cumva se teme că primarii social-democraţi nu vor mai obţine un nou mandat. Anterior, el a argumentat decizia Guvernului de promovare a acestei legi prin dorinţa de a permite cetăţenilor să-şi aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleşi - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii prezenţi la urne.

Ludovic Orban a introdus un articol în proiectul de asumare pe modificarea legii electorale, prin care o persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare mai mult decât timpul necesar pentru votare. "Am introdus un amendament privitor la faptul că nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Mi se pare extrem de important ca să eliminăm grupurile de presiune construite de preferinţă de primarii PSD în faţa secţiilor de votare, care intimidează alegătorii şi încearcă să influenţeze pe ultima sută de metri dorinţa unui om de a vota împotriva unui primar în funcţie", a spus Ludovic Orban, în plenul Parlamentului, în timpul asumării Guvernului pe modificarea legislaţiei electorale.

Alte amendamente aprobate de Executiv vizează reducerea la 60 de zile a termenului până la care se poate obţine viza de flotant, dar şi reducerea numărului de semnături pentru candidaţii independenţi la funcţia de primari. "Faţă de proiectul pe care l-am transmis în momentul în care am declanşat procedura de angajare a răspunderii, am aprobat patru amendamente. Acestea vizează reducerea numărului de semnături pentru candidaţii independenţi la funcţia de primari şi de consilieri locali, reprezentarea în birourile electorale a partidelor parlamentare, reducerea de la 90 la 60 de zile a termenului până la care se poate stabili reşedinţa şi obţine viza de flotant. Orice prevedere pe care noi am considerat-o că este menită a îmbunătăţi calitatea actului şi a creşte democraţia în mecanismul de alegere a primarilor am introdus-o în acest proiect de lege", a completat Orban.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a anunţat că partidul său va depune joi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Citit 1789 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.