Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) în privinţa eliminării pensiilor speciale şi a afirmat că unii parlamentari, deşi au atras atenţia că legea este neconstituţională, au votat-o. ”Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, a declarat Renate Weber.

Renate Weber a explicat, la RFI, ce anume consideră neconstituţional în legea adoptată de Camera Deputaţilor, care elimină pensiile speciale: ”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”.
Avocatul Poporului mai precizează că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, vreo cinci, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituţional şi care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora”.
Renate Weber s-a arătat surprinsă de modul în care au decurs lucrurile în Parlament. ”Există iarăşi o prevedere constituţională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputaţi care au atras atenţia că prin această lege se încalcă decizii ale CCR şi totuşi au votat în favoarea ei. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim şi să pretindem că-l construim cu toţii împreună şi în acelaşi timp pur şi simplu să încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”.
Legea de eliminare a pensiilor speciale, propusă de PNL, a fost adoptată marţi, cu 247 de voturi ”pentru” şi 21 de abţineri.

Citit 1451 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2020 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.