Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Piaţa imobiliară românească se află într-o fază de maturitate, nu într-un boom, şi nu va intra într-o criză, dar, dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată, potrivit estimărilor transmise, luni, de reţeaua de francize imobiliare RE/MAX România, conform news.ro.

"Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX Romania.
În legătură cu preţurile proprietăţilor, anul trecut s-au înregistrat uşoare creşteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp în Bucureşti, 1.230 euro în Timişoara şi 1.010 euro/mp în Iaşi. Potrivit specialiştilor, în 2020 preţurile vor creşte uşor în zonele cu potenţial de dezvoltare economică.
Studiul RE/MAX România a fost realizat în parteneriat cu imobiliare.ro pe un eşantion de 208 repondenţi, specialişti în imobiliare, din 34 de oraşe de la nivel naţional, şi evidenţiază principalele caracteristici ale pieţei imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 - octombrie 2019), precum şi opiniile repondenţilor referitor la tendinţele în domeniu pe parcursul anului 2020.
”Potrivit specialiştilor, piaţa imobiliară din România cunoaşte o tendinţă de creştere constantă. Cel mai puternic factor de influenţă a acesteia în decursul lui 2019 a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, răspuns ales de 40 la sută dintre repondenţi. La o diferenţă considerabilă, 13 la sută au ales scăderea nivelului de proprietăţi disponibile la vânzare, 9 la sută - accesul dificil la surse de finanţare şi 8 la sută - cererea de achiziţii în creştere”, se arată în comunicat.
În topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4.016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3.753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns la 1.341 euro.

Citit 1078 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.