Pandemia, eveniment de forţă majoră pentru comercianţi

Pandemia, eveniment de forţă majoră pentru comercianţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL cere declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români, închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, precum şi scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate.

”Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei Covid-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor, modul de viaţă de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată şi dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100 la sută, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor”, arată Organizaţia Patronală a Retailerilor din România într-un comunicat.

Aceasta consideră că pandemia Covid-19, împreună cu măsurile legale luate de autorităţi pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020) reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit. 

”Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puţin temporar, niciun remediu pentru această situaţie şi niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu. Dimpotrivă, situaţia economică se înrăutăţeşte de la o zi la alta, răspândirea virusului având totodată o curbă de creştere.

Ca atare, zeci de mii de angajaţi sunt în pericol imediat de a-şi pierde slujbele, iar mii de firme din domeniu sunt deja în pragul insolvenţei, cu efecte în lanţ pentru economia românească.

”Solicităm Guvernului Român adoptarea următoarelor măsuri: Declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români; Închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor; achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic (75 la sută din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgenţă sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern; scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate”, arată comunicatul.

Citit 1515 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.