Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este necesară repunerea în funcţiune a Spitalului Judeţean Suceava, cât mai rapid, existând pentru acest lucru resurse, echipamente, echipă de coordonare de la Bucureşti şi personal. Iohannis a spus că ”este corect, este oportun şi este necesar să se introducă proceduri militare, pentru a reveni foarte rapid la normalitate” şi le-a transmis sucevenilor că nu este o sancţiune pentru ei carantina care a fost impusă, ci o modalitate de a-i proteja. În plus, şeful statului a afirmat că a cerut Guvernului să găsească resurse financiare europene pentru a oferi un bonus de 500 de euro lunar personalului medical care luptă împotriva coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis, a prezidat, joi, o videoconferinţă cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, şi reprezentanţi ai instituţiilor locale cu privire la situaţia epidemiologică de la Suceava.
”Sunt câteva probleme care pot fi rezolvate într-un timp rezonabil. Aş începe cu chestiunea Spitalului Judeţean din Suceava. Este o unitate în care ştim cu toţii că, din păcate, au apărut probleme care s-au propagat. Acum nu este momentul să vedem ce şi cum s-a întâmplat până în acest moment. Aceasta este treaba altor autorităţi. Ceea ce trebuie noi să facem acum este să repunem urgent în funcţiune spitalul din Suceava. Este corect, este oportun şi este necesar să se introducă proceduri militare, deci militarizarea spitalului, pentru a reveni foarte rapid la normalitate”, a afirmat Iohannis.
Potrivit acestuia, este nevoie ca spitalul să fie dotat cu tot ce este necesar, în aşa fel încât personalul medical, medicii, să fie protejaţi.
”Din informaţiile mele, în acest moment, în spital au fost deja livrate 5.000 de combinezoane pentru medici şi personalul medical, de asemenea, 20.000 de măşti de protecţie, de mănuşi, inclusiv medicamente specifice pentru bolnavii de COVID. Toate aceste lucruri trebuie puse urgent la dispoziţia personalului medical! Procedurile trebuie verificate şi actualizate. Este nevoie să se facă o dezinfecţie profundă şi în spital, şi posibil şi în oraş. Este nevoie de testarea urgentă a personalului medical, care, sigur, poate să revină în spital în măsura în care se vindecă. Este nevoie de încă un aparat de testare, care va fi pus la dispoziţie în timpul cel mai scurt. Deci, medicamente sunt, material de protecţie este, proceduri sunt, conducere este. Resursa umană există, există în spitalul din Suceava, şi mă adresez în mod expres şi special medicilor şi personalului medical din spitalul Suceava: reveniţi, vă rog, la serviciu! Preluaţi bolnavii, respectaţi procedurile! Ne bazăm pe voi”, a mai spus Iohannis.
Acesta a cerut forţelor de ordine trebuie să intervină ”rapid, ferm - politicos, dar ferm -, acolo unde există persoane care nu au înţeles care este miza acestor măsuri”.
”Încă o dată, aceste măsuri s-au luat pentru protejarea sănătăţii sucevenilor şi pentru îngrădirea răspândirii virusului. Fiţi clari, fermi, faceţi ordine, ţineţi ordine, sucevenii sunt oameni care doresc să meargă lucrurile înainte. Este foarte clar că ne vom confrunta în săptămânile următoare cu situaţii complicate în Suceava, dar, cu siguranţă, aşa ne spun experţii, specialiştii, şi în alte zone”, a mai spus Iohannis. 

Transparenţă şi eficienţă în comunicare

Preşedintele a anunţat că a cerut Guvernului să găsească soluţii pentru a oferi un bonus personalului medical. ”Şi vreau, în acest cadru, să vă anunţ de o măsură pe care am solicitat-o Guvernului României. În acest sens, am avut astăzi mai multe discuţii. Personalul medical, medicii noştri, sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. Avem încredere în ei, ne punem speranţele în ei, dar trebuie să fim foarte conştienţi că pentru ei este o situaţie de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem aşteptări mari de la ei şi atunci, în consecinţă, cred că este corect să recunoaştem această situaţie şi să recunoaştem, evident, că este nevoie şi de un pic mai mult decât cuvinte frumoase. Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi COVID. Şi vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii şi personalul medical care lucrează cu pacienţi COVID ar fi un bonus onorabil”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele a cerut autorităţilor să ofere informaţii populaţiei.
”Este extrem de important să fim fermi, să reacţionăm rapid, să dăm toate informaţiile necesare specialiştilor, dar şi populaţiei. Vă solicit tuturor să aveţi o comunicare rapidă, eficientă şi transparentă”, a încheiat şeful statului.

Citit 1420 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.