33 de dosare penale, deschise în timpul stării de urgenţă

33 de dosare penale, deschise în timpul stării de urgenţă

Fapte de corupţie cu prejudiciu de sute de milioane de lei. Anchetele DNA vizează persoane importante
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) instrumentează 33 de dosare deschise pe durata stării de urgenţă, prejudiciul reclamat ridicându-se la câteva sute de milioane de lei. Procurorul-şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a precizat că sunt vizate "persoane importante" din instituţiile cu rol în achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare.

"Cu toate aceste limitări, colegii noştri au fost în permanenţă prompţi în a deschide şi desfăşura anchete în cazurile urgente şi în cele prevăzute de decretele privind instituirea stării de urgenţă şi anume cauzele în care au fost dispuse măsuri preventive, cauzele în care au fost organizate acţiuni de flagrant, cauzele în care există pericolul dispariţiei probelor şi cauzele penale legate de pandemia generată de coronavirus. În legătură cu această ultimă categorie de dosare penale, precizăm că sunt două tipuri de infracţiuni: infracţiuni săvârşite de către făptuitor profitând de starea de urgenţă şi infracţiuni în legătura cu limitarea şi prevenirea răspândirii coronavirusului. Din prima categorie fac parte infracţiunile surprinse în flagrant în perioada stării de urgenţă, unde inculpaţii au săvârşit faptele solicitând sume de bani în numerar, crezând probabil că DNA nu funcţionează în această perioadă. Infracţiunile din acest dosare au avut ca obiect pretinderea sau primirea unor sume de bani cuprinse între câteva zeci de mii de euro şi peste un milion de euro. În ceea ce priveşte desfăşurarea acţiunilor operative, am avut sprijinul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat Bologa.

"În a doua categorie de dosare, în legătură cu pandemia provocată de coronavirus, la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, din care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. (...) Ca tipologii de anchete, menţionăm: încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, derularea unor contracte de achiziţii publice directe, a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi alte materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în Uniunea Europeană, stabilirea centrelor de carantină şi repartizarea persoanelor în centrele de carantină. Atragem atenţia că tratamentul penal al fraudelor în achiziţiile publice pe timpul stării de urgenţă are anumite limite inerente, generate de derogările de la procedura achiziţiilor publice stabilite de lege", a mai declarat Bologa.

Procurorul-şef al DNA a precizat că faptele de corupţie nu sunt vânate de către procurori. "Trebuie subliniat că orice faptă de corupţie, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese în legătură cu aceste achiziţii, abuzul în serviciu, atunci când au fost încălcate dispoziţii legale, sunt şi rămân fapte penale, iar DNA acordă maximum de atenţie sesizărilor şi desfăşoară anchete conform legii. Noi nu vânăm fapte de corupţie ca să bifăm statistici sau ca să împiedicăm eforturile statului în lupta cu răspândirea virusului, ci exact împotrivă", a mai afirmat Crin Nicu Bologa.

Citit 799 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2020 02:26

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro