Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Curtea Constituţională a decis că prelungirea mandatelor aleşilor locali prin ordonanţă de urgenţă este neconstituţională, Parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Şi legea prin care Parlamentul a adoptat OUG şi în care PSD a impus ca Parlamentul să fie cel ce va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituţională.

În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG. Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ, au precizat sursele citate.

Potrivit unor surse politice, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecţie în privinţa prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor.

Decizia de astăzi a Curţii a fost una pe procedură, nu pe fond, iar Parlamentul trebuie să dea,  până la finalul acestei luni, o lege prin care să prelungească mandatele aleşilor locali, au declarat aceleaşi surse.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, cu amendamente. "Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă", stipulează proiectul. Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de şase luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean a declarat că deciziile Curţii sunt corecte şi nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Acesta a subliniat că, până acum, Guvernul a fost cel care a stabilit data alegerilor locale şi este normal să fie aşa, pentru că Executivul organizează scrutinul, nu Parlamentul. El a arătat că decizia CCR este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, iar după ce decizia intră în vigoare şi devine general obligatorie, Guvernul are la dispoziţie 45 de zile pentru a pune de acord legea cu decizia Curţii. „Nu au decât să facă un proiect de lege prin care să propună prelungirea mandatelor aleşilor locali, să meargă cu el în Parlament, iar Parlamentul să adopte legea", a conchis Zegrean.

Citit 935 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2020 21:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.