Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale. Precizare Romsilva
Foto: Romsilva

Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale. Precizare Romsilva
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cascada Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa s-a prăbuşit luni, 7 iunie 2021, în jurul orei 18.00. Momentul a fost filmat și publicat pe pagina de Romsilva pe pagina de Facebook.

Romsilva afirmă că prăbușirea Cascadei Bigăr s-a produs din cauza unor fenomene naturale și că respinge cu fermitate "acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific" potrivit cărora fenomenul s-ar fi datorat unor intervenții umane.

Potrivit unui comunicat remis marți de Romsilva, Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. "Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate", explică Romsilva, adăugând că "această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat".

Aşa arăta cascada Bigăr înainte de prăbuşire:

Regia Națională a Pădurilor dă exemplul unei cascade de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, care a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani.

VIDEO cu momentul în care Cascada Bigăr se prăbuşește

Citit 660 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Iunie 2021 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.