„Risc foarte mare al tulpinii Omicron”

„Risc foarte mare al tulpinii Omicron”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a apreciat că este posibil ca vârful valului pandemic generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie atins mai repede decât în cazul Delta. „Avem un risc foarte mare al tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară”, a afirmat Pistol, miercuri, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, relatează Agerpres.

Pistol consideră că, în perspectiva valului Omicron, există câteva vulnerabilităţi: 60% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetelor epidemiologice la persoanele intrate în ţară şi întârzierea implementării certificatului COVID.

Ea a explicat că numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăşi 25.000 pe zi. „Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri pe zi. S-ar putea să fie mai multe. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, unităţile sanitare ar putea să facă faţă. Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 şi 41 de zile de la începutul valului. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecţie mai scăzută a vaccinului, chiar şi la persoanele cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp", a adăugat Pistol.

Adriana Pistol a apreciat că, în cazul cel mai sever, în 27 de zile vor fi ocupate cele 25.000 de paturi disponibile pentru pacienţi COVID. De asemenea, 1.500 de paturi ATI vor fi ocupate în circa 20 de zile.

Citit 1167 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Decembrie 2021 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.