Un nou circ în Parlament, pe tema Legii offshore

Un nou circ în Parlament, pe tema Legii offshore
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Legea offshore a primit, marți, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților. Pe fond, proiectul legii nu a suferit modificări esențiale, însă dezbaterile din comisii au fost tensionate, după ce reprezentanții AUR au creat circ și scandal, jignindu-i pe invitați.

Dezbateri cu scandal, pe o temă extrem de serioasă

În debutul ședinței comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, parlamentarii AUR George Simion și Dan Tănasă le-au cerut reprezentanţilor Federaţiei patronale din petrol şi gaze să iasă din sală şi l-au acuzat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că "este hoţ şi că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor". "Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci. Hoţul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ. Hoţul, OMV", a strigat George Simion către Virgil Popescu, în timpul şedinţei. Ministrul Economiei a evitat să intre în polemică cu liderul AUR. Ca replică la apostrofările lui Simion, senatorul PSD Radu Popa i-a replicat: "Gazprom, te rog frumos, du-te în Rusia!".

La rândul său, deputatul neafiliat Ionel Dancă, membru al partidului Forţa Dreptei, susţine că majoritatea PSD - PNL din Parlament "refuză branşarea gratuită a consumatorilor din România la gazele exploatate din Marea Neagră". "Gazul românesc din Marea Neagră trebuie să ajungă în casele românilor prin finanţarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, cu costuri zero de racordare pentru consumatori. Acesta este amendamentul pe care l-am iniţiat şi depus la Legea offshore, alături de colegii parlamentari din Forţa Dreptei. Însă majoritatea PSD - PNL condusă de Marcel Ciolacu a votat împotriva amendamentului depus în Comisia de industrii şi refuză practic branşarea gratuită a consumatorilor din România la gazele exploatate din Marea Neagră", a scris Dancă, marţi, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce îl privește, premierul Nicolae Ciucă a declarat că începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un obiectiv esenţial în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc. În context, premierul a avut marţi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas. Acesta din urmă a anunţat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Citit 534 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.