Cazinoul din Constanța, pe cale de a fi complet restaurat

Cazinoul din Constanța, pe cale de a fi complet restaurat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța au trecut de 55%, acestea desfășurându-se conform termenelor contractuale. La momentul de față, terminarea lucrărilor este estimată la martie 2023, deci ar urma să respecte termenul contractual, se arată într-un răspuns al Companiei Naționale de Investiții (CNI) pentru Info Sud-Est.

Monumentul istoric de categoria A a intrat în renovări la începutul anului 2020, după aproape un deceniu de tergiversări birocratice. Info Sud-Est a scris, în august, că firma care a câștigat licitația a descoperit, în timpul decopertării, că structura Cazinoului este mult mai afectată decât se credea inițial.

Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.

Încă din anul 2000, Primăria Constanța prelua Cazinoul de la societatea de stat Litoral SA și încerca să găsească soluții pentru restaurarea monumentului istoric care deja era degradat, ultima reabilitare fiind realizată în anul 1986. S-au încercat mai multe variante. Prima dată s-a ales varianta concesiunii pe 49 de ani, cu obligația noilor proprietari de a investi în reabilitarea monumentului istoric.

După acel moment începe o perioadă efervescentă de dezbateri publice, întâlniri între autorități, experți și societatea civilă. Se reface documentația de reabilitare, se ajustează suma și CNI lansează cea de-a patra licitație. Concurenții însă contestă rezultatul la CNSC, dar nu au succes: forul respinge contestația, iar constructorii au undă verde pentru lucrările de restaurare, scria Info Sud-Est în noiembrie 2020.

Citit 784 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2024 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.