Eforturi pentru asigurarea rezervelor de apă

Eforturi pentru asigurarea rezervelor de apă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informează că echipele sale, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, fac eforturi în gestionarea volumelor de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare, în direcţia atenuării pe cât posibil a tendinţei de scădere a rezervei de apă, potrivit unui comunicat.

Rezerva de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA era sâmbătă de 3,3 miliarde metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde mc de apă în urmă cu două săptămâni. De asemenea, coeficientul de umplere a scăzut până la 76,23%, de la 82% în data de 5 iulie. Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 2.050 mc/s, în scădere faţă de 3.000 mc/s, pe 5 iulie.

"Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă un debit al Dunării la Baziaş de 1.850 mc/s în data de 29 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1.580 cm/s", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, restricţiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte, pentru a avea timp să îşi umple rezervoarele de înmagazinare. Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localităţile mici şi mediul rural din zona Moldovei), populaţia este ajutată de autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene de Situaţii de Urgenţă, care asigură necesarul de apă pentru oameni şi animale.

Citit 651 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2022 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.