”Chinurile” autostrăzii ce traversează Carpații

”Chinurile” autostrăzii ce traversează Carpații
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministerul Transporturilor va cheltui toţi bani europeni din Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 cu 6-7 luni mai devreme decât sfârşitul anului viitor, a declarat, duminică, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.


"Să ştiţi că este pentru prima dată când, undeva la jumătate a anului viitor, Ministerul Transporturilor, cel pe care îl păstoresc, va termina toţi banii europeni, cu 6-7 luni înainte de termen. Vorbim de POIM, exerciţiul bugetar 2014-2020, care are acea regulă de N+3, deci cheltuiţi până la sfârşitul anului 2023. Este pentru prima dată când aceşti bani nu doar că vor fi cheltuiţi toţi, ci se vor termina mai repede decât sfârşitul anului viitor", a precizat Grindeanu, la Prima TV.
El a subliniat că a solicitat Comisiei Europene ca banii alocaţi României pe alte domenii şi care nu vor fi cheltuiţi să fie transferaţi către Ministerul Transporturilor, precizând că este optimist în privinţa aprobării acestei solicitări, care se ridică la circa 500 de milioane de euro.
"Eu vreau să folosesc ultimele luni ale anului 2023 şi am trimis cerere către Comisia Europeană, din banii alocaţi României pe alte domenii şi care nu vor fi cheltuiţi, pentru că nu toate domeniile vor sta aşa cum va sta Ministerul Transporturilor, mă refer la cheltuirea banilor europeni, eu îmi doresc ca din acea sumă să mai transferăm în jur de 500 milioane de euro ca să mai pot să finanţez câteva proiecte până la sfârşitul anului 2023. Am transmis acea cerere, sunt optimist că va fi acceptată, astfel încât să folosim la maximum această resursă", a adăugat Sorin Grindeanu.
În aceeași emisiune, ministrul Transporturilor a menționat că este o ruşine pentru statul român ca la mai bine de 15 ani de la intrarea în Uniunea Europeană să înceapă lucrările la prima autostradă care traversează Carpaţii, fiind vorba despre Sibiu-Piteşti, el precizând că au fost lucruri care pare că nu au mers cum trebuie. ”Această chestiune legată, de exemplu, de Sibiu-Piteşti, nu e o chestiune care să fi fost blocată doar în anul 2021, ci este autostradă care e cerută de români de zeci de ani, să traversăm Carpaţii. Iată că în câteva luni s-au semnat trei cele mai dificile loturi de autostradă din cele cinci, celelalte fiind deja semnate. Noi aproape săptămânal şi vedeţi anunţurile, ba adjudecăm un lot de autostradă, ba îl scoatem la licitaţie. Sunt lucruri care au intrat într-un anumit ritm, care trebuie să se întâmple după un calendar dat de lege. Toată perioada de licitaţie, de contestaţii şi aşa mai departe”, a mai susținut Grindeanu.

Citit 459 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2022 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.