Guvernul pregătește o nouă schemă de impozitare în domeniul energiei

Guvernul pregătește o nouă schemă de impozitare în domeniul energiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale este de 70 la sută, dând asigurări că prin demersurile pe care Ministerul Energiei le face în continuare vor fi asigurate cantităţile necesare pentru populaţie şi economie pentru iarna 2022 - 2023.

"În momentul de faţă, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70 la sută, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantităţile de gaz necesare pentru iarna 2022 - 2023. Sunt convins că, aşa cum ne-am asumat prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanţia unei aprovizionări continue în perioada următoare. Putem, în felul acesta, să transmitem un mesaj cât se poate de clar că pentru cetăţenii ţării noastre, pentru economia românească avem cantităţile de gaz necesare să putem să trecem iarna 2022 - 2023", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei Guvernului.
Prim-ministrul a informat că, la sfârşitul acestei luni, urmează să fie luată o decizie privind piaţa energiei, în baza analizelor desfăşurate la nivelul Comitetului interministerial privind asigurarea rezilienţei energetice.
"Săptămâna trecută am înfiinţat comitetul interministerial care are ca obiect principal asigurarea rezilienţei energetice pentru perioada următoare, precum şi concretizarea investiţiilor în energie. Sunt demersuri care au început să funcţioneze, am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce priveşte proiectele care urmează să fie implementate pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, am primit analiza pieţei energetice de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie şi, în acest moment, se desfăşoară activitatea de analiză şi de identificare a soluţiilor, astfel încât până pe data de 31 august să avem încheiate toate activităţile subsecvente şi să venim cu o decizie în acest sens", a declarat Nicolae Ciucă.
În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, după ședința de guvern, că noul act normativ discutat în coaliție referitor la situația din energie ar putea să prevadă impozitarea întregului lanț - producători, furnizori și intermediari. Ministrul susține că piața de energie face profituri foarte mari.
„După mine, un intermediar de energie electrică și gaze naturale nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia și vinde”, spune ministrul.
Acesta a dat asigurări românilor că plafonarea prețului la energie și gaze va fi menținută.

Citit 500 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2022 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.