Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene masive de curent

Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene masive de curent
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Criza energetică pe care o traversează Europa și penele masive de curent înregistrate în Ucraina și Republica Moldova alimentează temerile extinderii problemelor și la alte țări. Autoritățile române spun însă că un blackout masiv, pus pe seama războiului, este foarte puțin probabil, însă se pregătesc și pentru acest scenariu.

Instituțiile-cheie - spitale, unități de pompieri - sunt dotate cu generatoare industriale, iar fiecare dintre noi e bine să aibă în casă provizii de apă și alimente, pentru că lipsa pe termen lung a energiei ar putea duce și la oprirea alimentării cu apă potabilă în anumite zone, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

"Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumina. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de azi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci ăsta este un aspect. Doi - alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp", a explicat Arafat. "Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apă menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile", a arătat Arafat.

Citit 929 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2022 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.