"Statele Unite nu puteau avea un aliat mai bun decât România"

"Statele Unite nu puteau avea un aliat mai bun decât România"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe lungul său drum către democraţie şi acum, când apără democraţia de pretutindeni, România poate conta pe faptul că SUA îi vor fi alături, a declarat, marţi, secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul român, Bogdan Aurescu.

"Cred că e onest să spun că puţine naţiuni înţeleg mai bine decât România de ce este atât de important să aperi drepturile tuturor naţiunilor, mari sau mici, de a se bucura de suveranitate, integritate teritorială şi să fie respectate, să insiste că o ţară pur şi simplu nu poate prelua teritoriul alteia prin forţă, să îi şteargă graniţele, să distrugă identitatea", a arătat şeful diplomaţiei americane.

El şi-a amintit că prima sa vizită la Bucureşti a fost în 1997. "Eram cu preşedintele (Bill - n.r.) Clinton, care făcea anunţul Parteneriatului Strategic. Îmi amintesc acea zi de parcă era ieri: zecile de mii de români care au umplut Piaţa Universităţii, în acea zi călduroasă, tricolorul pe care l-a desfăcut preşedintele Clinton şi angajamentul pe care şi l-a luat: cum mergeţi pe lungul drum al democraţiei, America vă va fi alături. Aşa că este o plăcere specială pentru mine să revin la Bucureşti, după 25 de ani", a mărturisit Blinken.

Secretarul de stat a adăugat că "SUA vor continua să susţină România să îşi consolideze instituţii democratice solide, să combată corupţia şi să aibă un stat de drept şi mai robust" şi că ţara sa "nu şi-ar putea dori un aliat mai de vază şi mai angajat decât România".

Vorbind despre situaţia din Ucraina, el a subliniat că "românii şi-au deschis uşile şi inimile pentru milioane de civili nevinovaţi, majoritatea femei şi copii, care fugeau de violenţa lui Putin, iar zeci de mii au rămas aici, în România". Totodată, a spus că "România i-a ajutat pe ucraineni cu hrană, provizii medicale şi combustibil. România a facilitat exportul a peste 6 milioane de tone de cereale din Ucraina şi a făcut ca milioane de oameni din lume să nu fie înfometaţi".

De asemenea, Blinken a mai spus că "Guvernul României a fost ţinta unor ameninţări sau atacuri cibernetice din partea unor grupuri ruse". "Ştim că postura de lider în ceea ce priveşte aceste demersuri are un preţ pentru cetăţenii români, aşa cum plătesc cetăţenii Europei şi ai lumii. Războiul Rusiei a crescut preţul energiei, al produselor alimentare şi al altor produse esenţiale, înainte de începutul iernii", a evidenţiat şeful diplomaţiei de la Washington.

Legat de angajamentul României faţă de Alianţă, Blinken a arătat că "România nu doar că îndeplineşte, ci depăşeşte angajamentul aliat de 2 la sută din PIB pentru Apărare, până în 2024".

În acest context, Antony Blinken a declarat că Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO. El a menţionat că, în prezent, sunt dislocaţi în România peste 3.000 de militari americani. "Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, dar nu este un element de sine stătător. Continuăm să lucrăm pe această temă, bilateral, dar şi în contextul Alianţei", a punctat şeful diplomaţiei americane.

Citit 587 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2022 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.