Reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO

Reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice a început marţi, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

Prima zi a reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Conform MAE, marţi au avut loc două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei.

Ministeriala va continua miercuri cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi - miniştrii de Externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

După cum a declarat şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, este în pregătire o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe. "O astfel de practică nu este comună reuniunilor miniştrilor Afacerilor Externe, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa reuniunii de la Bucureşti".

Citit 365 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2022 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.