Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul din Austria, pe tema votului negativ privind aderarea la Schengen

Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul din Austria, pe tema votului negativ privind aderarea la Schengen
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

    Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Austriei, Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părţii austriece. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, în timp ce ministrul austriac a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria şi a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene, potrivit news.ro.

Subiectul discuţiei a vizat aderarea României la spaţiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată şi de alte contacte între cei doi miniştri, în cursul aceleiaşi zilei, precum şi de o discuţie telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziţia părţii române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spaţiul Schengen. 

Ministrul Aurescu a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la spaţiul Schengen.

Ministrul român de externe a arătat, din nou, că susţinerile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migraţie ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile şi evaluările agenţiilor europene – Frontex, Europol şi Agenţia Uniunii Europene pentru Azil - precum şi cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situaţia migraţiei ilegale.

La rândul său, ministrul austriac a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene. Cei doi miniştri au convenit să continue să rămână în contact.

Citit 658 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 12:56

1 comentariu

 • postat de Rasismul austriac, bântuie și azi
  Marți, 13 Decembrie 2022 14:55
  109.166.130.***
  La vale cu cancelarul, la vale cu austriecii, și-au arătat atitudinea față de români și România, ne-au jignit, ne-au luat de proști cu argumente penibile de a nu intra în Spațiul Schengen, să fim izolați și chiar exploatați. Ideile rasiste, încă bântuie printre austrieci, sechele din perioada ideilor naziste din perioada celui De-al Doilea Război Mondial.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.