Guvernul vrea să dea mai puțini bani pentru refugiații ucraineni

Guvernul vrea să dea mai puțini bani pentru refugiații ucraineni
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Guvernul vrea să schimbe radical programul prin care proprietarii români de locuințe beneficiau de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățenii ucraineni în limita a 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, din cauza creșterii prețurilor chiriilor, cu impact direct asupra românilor, informează Hotnews.

Ministerul Afacerilor Interne a scos în dezbatere publică vineri, 24 martie, un proiect de Ordonanță de urgență prin care vrea să corecteze impactul negativ creat de așa numitul program 50/20, introdus prin OUG 15/2022.

În nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Raportul mai subliniază și faptul că puțin peste 5.000 de ucraineni și-au găsit oficial locuri de muncă, motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul acestora pe piața muncii din România.

În lipsa adoptării măsurilor conținute de prezentul proiect de act normativ se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina.

Măsura propusă de proiectul de OUG este ca „familiile și persoanele singure din Ucraina să beneficieze pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2000 lei/lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.”

După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, ucrainenii care nu au părăsit încă România vor mai beneficia de suma forfetară în valoare de 2000 lei/lună până la finalul anului 2023, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, ucrainenii care nu sunt încadrați în muncă, vor avea acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Suma de 2.000 de lei/lună se va acorda pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie.

Citit 1543 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 09:10

3 comentarii

  • postat de @ ruiemusia
    Miercuri, 26 Aprilie 2023 05:28
    109.166.135.***
    Unde este acel "ruemusia" ? Să nu mai latre că noi nu dăm bani ucrainienilor din buzunarul propriu !
    0
    0
  • postat de Marcu D
    Marți, 28 Martie 2023 08:23
    5.2.209.***
    "pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro".
    Pai cum?? Pana acum, trompetele si spalatii pe creier sustineau sus si tare ca sunt bani de la UE.
    Daca vine cineva sa spuna sa se mai dea 50 de lei la alocatiile copiilor, vaiii...nu sunt bani, destabilizam finantele tarii.
    Ti se face sila cand vezi atata slugarnicie si servilism la guvernantii nostri, care guverneaza impotriva poporului roman.
    0
    0
  • postat de Sunt soluții pentru ucraineni.
    Luni, 27 Martie 2023 17:33
    109.166.135.***
    Sunt condiții de trai mai bune de muncă în țările occidentale din Europa, UE. Asimilarea este mai ușoară și sunt locuri de muncă în condiții mai bune, chiar și de cazare. În Germania federală, asimilarea este mult ușurată prin instituțiile private și de stat, de exemplu.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.