Suedia: ”România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen”

Suedia: ”România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, a declarat, vineri, premierul regatului, Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm.

Kristersson a amintit că s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen. "Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea Spaţiului Schengen să fie mai uşoară", a spus şeful Guvernului suedez și a mulţumit României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice. "Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră, odată ce vom fi membri deplini ai NATO", a transmis prim-ministrul suedez.

Întrebat dacă, potrivit discuţiilor de joi, cancelarul Karl Nehammer şi-a schimbat opinia privind aderarea României la Schengen, şeful Executivului suedez a afirmat: "Răspunsul simplu este că nu, nu şi-a schimbat părerea".

De asemenea, Ulf Kristersson a reiterat că tema Schengen rămâne pe agenda preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care se încheie la jumătatea acestui an. "Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii şi, repet, noi, partea suedeză, suntem în favoarea aderării României la Schengen. Cred că există o aşteptare din partea Consiliului European ca această chestiune să fie rezolvată în decursul acestui an. Dar toţi suntem conştienţi că fiecare ţară ia propria decizie, individual. Dar este pe agendă", a adăugat premierul Suediei.

La rândul său, premierul român a subliniat că vizita de lucru pe care o efectuează în Regatul Suediei vizează revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO. În plus, Nicolae Ciucă a arătat că i-a transmis lui Ulf Kristersson sprijinul României pentru priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. "Am subliniat importanţa promovării agendei europene, printr-o abordare consensuală bazată pe solidaritate şi orientată spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european", a declarat Ciucă.

Citit 545 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2023 18:11

1 comentariu

  • postat de paloma
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 11:59
    5.13.196.***
    Benzineste, scanteieste...dar nu porneste !!!

    Cand te uiti la al nostru prim ministru mai ales cand vorbeste liber sau citeste te cuprinde un sentiment de neputinta !!! N-are nici un pic de carisma ! Poate pe la reclame cu razatoarea werner ar fi bun !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.