Sindicaliștii din Educație solicită implicarea șefului statului

Sindicaliștii din Educație solicită implicarea șefului statului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce luni au fost organizate mai multe mitinguri de protest în țară, liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit, din nou, cu ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a discuta viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Liderii sindicatelor au spus că au cerut garantarea printr-un act normativ a majorărilor salariale. „Deocamdată, nu avem nimic concret”, au adăugat aceștia și au arătat că ministrul Muncii va transmite doleanțele liderilor coaliției de guvernare.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret", Marius Nistor a răspuns: "Întrebaţi-i pe cei din Guvern". "Această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase, atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi. Îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie, cu o astfel de procedură", a subliniat liderul sindical. În opinia sa, greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor din Educaţie.

În plus, cele trei mari federații sindicale din Învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții mâine, la ora 15,30, în ziua în care este anunțat un miting masiv al profesorilor în Capitală. Acesta urmează să înceapă la ora 11,00 în Piața Victoriei și să se încheie la 15,30, chiar în fața Palatului Cotroceni. „Suntem deja în a șasea zi de grevă generală, iar revendicările legitime ale salariaților din Învăţământ au primit un răspuns total nesatisfăcător din partea Guvernului României”, spun sindicatele din Educație în invitația trimisă lui Klaus Iohannis și în care îi amintesc că nu i-a primit la discuții la începutul lunii mai, înainte de a declanșa protestele. 

„Facem — din nou — apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ”, se arată în invitația trimisă la Administrația Prezidențială de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), FSE „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală Alma Mater. „Pentru a avea o Românie Educată, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată”, îi mai transmit federațiile sindicale din preuniversitar și cele din universitar președintelui Klaus Iohannis.

 

Citit 430 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.