Ministrul Educației vrea „o întâlnire la mijloc” cu sindicatele

Ministrul Educației vrea „o întâlnire la mijloc” cu sindicatele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 15.000 de angajați din învățământ au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei care prevede majorări salariale, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, marți, după întâlnirea avută cu reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și părinților. Calendarul examenelor naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureat - rămâne deocamdată nemodificat, Deca anunțând noi negocieri cu sindicatele pentru miercuri.Tot potrivit acesteia, procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, iar, dintre aceștia, 59,4% sunt cadre didactice.

Ministrul Educației a mai precizat că sunt judeţe unde procentajul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare. "De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal, mă refer aici la Prahova, şi avem judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest", a mai spus Deca, citată de news.ro.

În plus, Ligia Deca s-a arătat convinsă că atât sindicaliștii din Educaţie, dar mai ales reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor au înţeles "foarte bine" importanţa menţinerii calendarului anunţat pentru examenele naţionale. "Mă aştept ca, odată cu apropierea de data examenelor, să existe această preocupare a cadrelor didactice pentru elevii care şi aşa sunt într-o situaţie de stres (...) şi vor veni în sprijinul lor. Toate semnalele pe care le-am avut şi în discuţia de astăzi şi în ceea ce priveşte renunţarea la grevă sunt în sensul în care ne apropiem de susţinerea examenelor în calendarul anunţat. Dar, dacă nu vom fi în acel punct la sfârşitul acestei săptămâni, există măsuri pe care Ministerul Educaţiei le poate lua pentru a reduce riscul asupra elevilor. Însă trebuie să înţelegem că pentru ca lucrurile să rămână pe făgaşul normal trebuie să ne întâlnim la mijloc, trebuie să ajungem într-un punct în care cu toţii punem pe primul loc elevii", a afirmat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă.

Citit 465 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 16:25

1 comentariu

  • postat de Cititor
    Marți, 06 Iunie 2023 18:51
    86.124.200.***
    Ce- ar fi sa aiba cineva in vedere si " numaratoarea paralela". Minunatii astia condusi de doamna Deca regleaza procentele din pix. Oare n- ar fi corect din partea presei sa aiba in vedere si evidenta sindicatelor cu privire la numarul grevistilor? S- ar putea sa apara diferente semnificative
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.