Profesorii așteaptă publicarea unui memorandum în Monitorul Oficial

Profesorii așteaptă publicarea unui memorandum în Monitorul Oficial
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul a anunțat, miercuri, că va adopta un memorandum privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării

În memorandum - document fără putere de lege - se prevede că noile reglementări vor avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

De asemenea, se are în vedere stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector "învățământ preuniversitar", prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/ indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă, se arată în document.

Memorandumul ar urma să fie adoptat în ședința Executivului de joi, 8 iunie, și publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației.

Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a fost primul care a reacționat și spune că profesorii așteaptă publicarea acestui document în Monitorul Oficial, pentru a vedea exact textul. "Așa cum am spus de fiecare dată, am avut foarte multe acorduri semnate și nu s-au respectat, așa că este firesc să cerem garanții clare publicate în Monitorul Oficial. Greva a fost declanșată de colegii noștri și tot de ei poate fi oprită", a declarat, la Digi 24, vicepreședintele FSLI, care a acuzat din nou că Guvernul nu i-a chemat pe liderii sindicali la "negocieri serioase".

La rândul său, profesorul Mircea Miclea crede că rezolvarea pe termen lung a crizei din învățământ înseamnă alocarea substanțială, de 5-6% pentru Educație. "Cred că greva ar trebui continuată cu această revendicare principală: pentru a ne rezolva problema pe termen lung, cerem 6% din PIB pentru educație. O astfel de abordare a lucrurilor cred că ar coagula și interesul publicului larg, care ar avea dovada clară că profesorii nu susțin doar creșterea salariilor lor, ci vor investiții în sistemul de educație", a declarat Mircea Miclea, pentru edupedu.ro. Miclea este singurul ministru al Educației din istoria României care a demisionat după ce Guvernul Tăriceanu nu a acordat bugetul promis învățământului, la preluarea mandatului.

Citit 1135 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:29

1 comentariu

  • postat de Memorandumul, o scrisoare șmecheră
    Miercuri, 07 Iunie 2023 16:36
    109.166.135.***
    Dex Memorandum-Document DIPLOMATIC, FĂRĂ PUTERE DE LEGE SAU JURIDICĂ, cuprinzând expunerea faptelor sau argumentelor juridice care privesc RELAȚIILE dintre două entități, acum guvern-sindicat și care formează sau vor forma OBIECTUL UNOR TRATATIVE, în următoarele întâlniri. În fine, Guvernul PSD-PNL, a ajuns un fel de guvern de tarabă de parcă ar fi la piață de legume și fructe. Ba vouchere, ba carduri, ba prime, ba OG-uri aruncate în serial în noapte create, ba nu sunt bani, ba s-a încheiat tratativele, înghiți ce vă dăm și basta. Guvernare la ,,țacă''
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.