SUA a aprobat modernizarea avioanelor F-16 achiziționate de România

SUA a aprobat modernizarea avioanelor F-16 achiziționate de România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Departamentul american de Stat a aprobat vânzarea potenţială de echipamente şi servicii către România pentru modernizarea a 32 de avioane F-16, informează Reuters.

Valoarea estimată a vânzării acestor echipamente şi servicii este de 105 milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul.

Antreprenorul principal va fi Lockheed Martin, a adăugat Departamentul american al Apărării.

Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 contractul cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

România intenționează să cumpere și avioane de ultimă generație F-35, o decizie în acest fiind luat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Acesta au aprobat, pe 11 aprilie, Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

Avioanele F-35, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Citit 1106 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2023 04:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.