Doar patru arestări în dosarul de exploatare a bătrânilor

Doar patru arestări în dosarul de exploatare a bătrânilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele a doar patru persoane implicate în reţeaua exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari

Procurorii DIICOT solicitaseră mandate de arestare pentru 24 de inculpaţi, însă tribunalul a fost de acord doar în cazul a patru dintre ei, 11 fiind plasaţi în arest la domiciliu şi șase sub control judiciar, în vreme ce ceilalți trei vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Reamintim că peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată. Potrivit anchetatorilor, începând din luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor ce nu aveau capacitatea fizică/ psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii unor foloase patrimoniale pe nedrept.

La rândul lor, cadrele medicale de la spitalele de urgență Floreasca și "Gerota", care au evaluat persoanele aduse de la cele trei azile, au declarat pentru ziarul "Libertatea" că a fost pentru prima dată când s-au confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență. "Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare precum cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii!", a declarat un cadru medical de la Spitalul Floreasca. Un medic de la Spitalul "Dimitrie Gerota", sub protecția anonimatului, a declarat că doi pacienți ajunși la ei au rămas spitalizați pentru a fi echilibrați, ceilalţi fiind transferați la Spitalul Militar. "Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. (...) Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac, nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….", a spus doctorul.

Citit 388 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2023 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.