Un al doilea pod în zona Giurgiu - Ruse, obiectiv româno-bulgar

Un al doilea pod în zona Giurgiu - Ruse, obiectiv româno-bulgar
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Relaţiile "excelente" dintre România şi Bulgaria sunt confirmate şi de existenţa parteneriatului strategic convenit între cele două ţări, a afirmat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu omologul său bulgar, Nikolai Denkov, aflat în vizită de lucru la Bucureşti

"Am avut un schimb consistent de opinii cu privire la priorităţile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare, în beneficiul dezvoltării economice a ţărilor noastre. Discuţiile noastre au atins domenii de impact pentru cetăţenii noştri, precum transporturile sau energia", a precizat Ciolacu.

El a evidenţiat interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu - Ruse. "În al doilea rând, în domeniul energetic avem în vedere, pe de o parte, o mai bună interconectare a coridoarelor de transport a gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi", a transmis Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, discuţiile au vizat şi extinderea Spaţiului Schengen şi finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei "cât mai curând posibil".

La rândul său, premierul bulgar este de acord cu construirea unui al doilea pod în zona Ruse - Giurgiu, însă, până la finalizarea proiectului, Nikolai Denkov pledează pentru punerea în funcţiune cât mai curând posibil a unei linii de feribot între cele două oraşe, pentru a face faţă traficului intens.

"Această direcţie a dobândit o dimensiune nouă, odată cu începerea războiului din Ucraina de către Rusia. Face parte din direcţia logistică în ceea ce priveşte pregătirea apărării flancului estic al NATO şi avem toate motivele de a accelera procesul de planificare, proiectare şi pregătirea acestui pod în cel mai scurt termen posibil. De aceea, am discutat despre sursele posibile de finanţare. Ambele state vor să se realizeze cât mai curând posibil. În acelaşi timp, având în vedere că această sarcină necesită totuşi timp, din partea noastră s-a pus problema să se pună în funcţiune o linie de feribot Ruse - Giurgiu cât mai curând posibil, astfel încât să putem să ajutăm acest trafic intens, care este legat atât de relaţiile de afaceri foarte dezvoltate dintre cele două state, dar e nevoie de decongestionarea traficului pe linie economică", a spus Nikolai Denkov.

 

Citit 496 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2023 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.