Premierul nu vorbește despre austeritate, ci de creșteri de salarii

Premierul nu vorbește despre austeritate, ci de creșteri de salarii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marți, că, până la finele lunii, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare. "Continuăm să scriem actul normativ, pe urmă va fi pus în transparenţă, cum este normal. (...) Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament. Şi să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanţe de completare", a arătat Ciolacu, într-o declaraţie acordată presei.

Premierul a mai precizat că pachetul nu va conţine măsuri de austeritate, dar a subliniat că nu pot să beneficieze de vouchere de vacanţă bugetarii care au salarii foarte mari. Astfel, ar urma să primească vouchere doar cei cu venituri nete mai mici de 8.000 de lei. "Am aşteptat şi am vorbit despre aşa-zisa austeritate. Dar eu am văzut în actul normativ că o să crească salariile şi nu-i nicio austeritate - şi explicând de fiecare dată că România a învăţat din fosta criză, când s-a făcut o greşeală majoră, tăind salariile - cu adevărat, unii care au totuşi salarii foarte mari, din punctul meu de vedere, în sistemul bugetar, nu pot să beneficieze şi de vouchere de vacanţă la fel ca cei aproape 1,6 milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar n-am văzut nimic de austeritate", a declarat Ciolacu.

El a menţionat că va fi realizat în primul rând pachetul cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Acesta va fi urmat de pachetul privind reforma din sistemul administrativ, pe marginea căruia se desfăşoară discuţii cu reprezentanţii administraţiei centrale şi locale, precum şi cu partenerii sociali.

"Al treilea este pachetul fiscal, astfel încât România să fie sustenabilă şi anul acesta, dar şi în anii viitori, până când România va veni cu o reformă fiscală care este prinsă în PNRR ca jalon", a adăugat premierul și a oferit asigurări că pachetul se va afla în transparenţă publică şi nu va fi adoptat "noaptea, pe furiş".

La rândul său, ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloş, a declarat că septembrie este luna de referinţă pentru asumarea răspunderii Guvernului, dar că momentul exact urmează să fie stabilit de coaliţia de guvernare. "Pentru ca să fie asumată răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, luna septembrie este luna de referinţă. Cât de curând posibil coaliţia de guvernare va anunţa data la care se va asuma răspunderea Guvernului pe pachetul de măsuri", a precizat el. Potrivit lui Boloș, la finele lunii august, "gaura bugetară" era de 43 de miliarde de lei, reprezentând 2,66% din PIB.

Citit 512 ori Ultima modificare Marți, 05 Septembrie 2023 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.